Adauga banc Adauga poza
Sport Jocuri

Newsletter



Aboneaza-te la distractie!
Top utilizatori
Linkuri

Poza zilei

Femeia ideala Femeia ideala Arhiva poze

Citate

Viata este precum o melodie frumoasa, numai versurile sunt o incurcatura.
Hans Christian Andersen
Categorie:
Despre Viata

Statistici

Persoane online: 71
Total vizitatori: 17353663
| |



Categoria Diverse contine 1145 bancuri
<<< Bancul precedent
Legi ciudate din lume
Bancul urmator >>>
Nelamurire
Zece legende false ale stiinteiZece legende false ale stiintei

Marele Zid Chinezesc nu se vede de pe Luna, oamenii isi folosesc mult mai mult de 10% din creier, iar pisicile au probleme cu echilibrul la aterizare.

Cunoscute atit de romani, cit si de chinezi, americani sau italieni, o multime de informatii cu iz stiintific au fost luate ?de bune? de locuitorii intregii planete. Unele bintuie de secole cultura generala a indivizilor, in timp ce altele s-au infiltrat in mentalul mondial doar de citeva zeci de ani.

Noutati exotice

?Miturile sint adesea doar expresia dorintelor noastre cele mai simple. Iar nevoile de baza ale oamenilor sint aceleasi peste tot?, explica antropologul Catalin Avramescu modul in care si-au facut loc legendele urbane in toate colturile globului. El adauga ca explicatie la depasirea barierelor geografice curiozitatea. ?In aproape toate societatile, noutatile exotice sint cautate si cultivate. Un exemplu bun ar fi moda: un tip de camasa e adoptat aproape instantaneu in satul global de astazi.? ?Legendele urbane sint o parte importanta a culturii: ofera o viziune de interior a temerilor societatii. Lipsa de informare, alaturi de frica, da nastere la stiinta folclorica. Atunci cind cererea depaseste oferta, indivizii umplu golurile cu informatii inventate?, spune etnologul Michael J. Koven, citat de LiveScience.com. Portalul stiintific a realizat, de altfel, o lista cu cele mai importante mituri care bintuie globul.

Birfe despre neuroni

Doua dintre teoremele stiintifico-folclorice ale lumii au ca subiect creierul uman. Prima spune ca oamenii isi folosesc doar 10% din creier, iar ca urmare, clarvazatorii sint acele exemplare ale speciei care au descoperit cum sa exploateze mai mult din partea neuronala. Scanarea creierului a infirmat povestea, dar ea s-a dovedit mai rezistenta, in ciuda adevarului stiintific, si a circulat nestingherita cu ajutorul mass-media. Cercetatorii insista insa: oamenii isi folosesc majoritatea creierului, chiar si cind dorm. Tot legat de creier, o alta prejudecata a inconjurat planeta: adultii nu mai au parte de celule neuronale noi. Studiile au aratat insa ca, desi dezvoltarea esentiala a materiei cenusii are loc in copilarie, neuronii continua sa apara si in anii maturitatii. ?Lipsa adevarului nu diminueaza in nici un fel puterea mitului?, scrie etnologul Jan Harold Brunvard, autorul cartii ?Legende urbane americane?.

Astronautii au cuvintul

?Nu exista gravitatie in spatiu? este o alta afirmatie falsa, care a staruit in ultimul secol si a trecut si in cel prezent. Cei de la LiveScience dau vina pe expresia ?gravitatie zero?, care a dus la aceasta parere gresita, adaugind ca gravitati exista peste tot. Miscarile astronautilor sint cauzate de slabirea efectului de gravitatie, dar aceasta nu dispare niciodata cu totul. Tot la capitolul spatiu, expertii mai vor sa restabileasca un adevar: Marele Zid Chinezesc nu se vede de pe Luna. El este zarit de pe orbita, dar tot de acolo astronautii pot vedea si piramidele din Giza sau pistele aeroporturilor.

Fulgerul loveste de doua ori

O moneda aruncata de pe cladirea unui zgirie-nori poate omori un trecator, suna drobul de sare al globului. Editorii portalului stiintific restabilesc iar situatia: ?Moneda nu este cea mai aerodinamica dintre arme. Combinind forma cu forta de frecare a aerului, in caderea ei de la 1.000 de metri, o moneda nu va putea decit sa intepe persoana ghinionista?. Fatalitatea naturii este contracarata de un alt mit. ?Fulgerul nu loveste de doua ori in acelasi loc?, spun satenii globali. De fapt, fulgerele se formeaza cam in aceleasi locuri, arata oamenii de stiinta.

Alpinism de felina

Cercetatorii s-au legat chiar si de aptitudinile gimnastice ale pisicilor. Astfel, studiile au demonstrat ca, atunci cind cad de la inaltimi foarte mari, felinele pica gratios pe cele patru picioare. Cind evenimentul neplacut se intimpla de la altitudini mai mici de un metru, echilibrul lor are de suferit. Un alt mit neadeverit despre animale este acela ca necuvintatoarele ar avea un al saselea simt care prevede dezastrele. Zoologii spun insa ca cele cinci simturi atestate sint suficient de puternice pentru a determina vietatile sa se apere in cazul unui tsunami. Altfel, globul de cristal al animalelor este doar o legenda. ?Lucrurile din jurul nostru incep sa fie investite cu proprietati magice, terapeutice. E ca si cum lumea ar conspira sa aiba grija de noi si sa vina gata organizata pe masura capacitatilor noastre?, arata Catalin Avramescu.

Iluzie optica in cripta

La fel de falsa este si afirmatia ca unghiile si parul continua sa creasca dupa moarte. Oamenii de stiinta spun ca, de fapt, este vorba despre o iluzie optica: corpul uman se deshidrateaza radical, pielea se retrage, expunind, astfel, unghii si par mai lungi. De asemenea, regula de cinci secunde este folosita pe toata planeta pentru alimentele care cad pe jos: daca sint recuperate inainte ca proprietarul sa numere pina la 5, ele sint ?valide? pentru digestie. Adevarul stiintific infirma insa aceasta regula arbitrara, indiferent de foamea ghinionistilor: bacteriile se lipesc de mincare chiar din momentul contactului.

Padurea fermecata

Desi sint false, legendele urbane au demonstrat o rezistenta extraordinara in timp. ?Pare greu de crezut ca oamenii continua sa creeze sau sa propage mituri in secolul al XXI-lea, in care viteza si posibilitatea de informare au depasit orice limite. Dar e in firea umana sa pastreze in existenta cotidiana micile mistere si explicatii stranii, dar fascinante?, arata Jan Harold Brunvard. ?Miturile acestea rezista de regula pentru ca ne fac sa ne simtim bine. Ne flateaza vanitatea. Avem credinta ca detinem o cura-minune a racelii sau ca ochii nostri vad ce au vazut astronautii. Tinem la ele pentru ca sporesc valoarea lucrurilor din jur. Animalele sar mai sus, obiectele au calitati nebanuite. E putin din iluzia padurii fermecate pe care am parasit-o la sfirsitul virstei inocentei noastre?, spune antropologul.

Incredibil, dar adevarat
Stiinta a demonstrat insa ca o parte dintre legendele urbane contin si adevaruri. Astfel, e dovedit ca gainile pot trai fara cap o perioada. Semintele de mac de pe produsele de patiserie echivaleaza cu o doza de opium, care poate fi detectata usor de testele antidrog, mai arata evidentele. Tot printre adevarurile transmise din gura in gura se numara si puterea tamaduitoare a supei de pui. Mai mult, doctorii au sfatuit mamele sa continue cu ?tratamentul? in cazul racelii, pentru ca aceasta are anumite proprietati antiinflamatorii care reduc congestia.

Cotidianul
Trimis de Anonim
Trimite pe messenger Trimite pe messenger
Statistici banc
405 voturi. Medie nota: 3.00
1 2 3 4 5
Voteaza bancul!
Trimite unui prieten
Adresa ta:
Adresa prietenului:

Filme alese aleator

Poze alese aleator