Adauga banc Adauga poza
Sport Jocuri

Newsletter



Aboneaza-te la distractie!
Top utilizatori
Linkuri

Poza zilei

Femeia ideala Femeia ideala Arhiva poze

Citate

Realitatea e ruina unui basm....
Categorie:
Autori romani

Statistici

Persoane online: 17
Total vizitatori: 17520932
| |



Categoria Diverse contine 1145 bancuri
<<< Bancul precedent
Melc turbat
Bancul urmator >>>
Sotia lui Florin Salam
Obiceiurile ciudate ale europenilorFinlandezii fac politica in sauna, elvetienii au prohibitie la dus dupa ora 10 noaptea, spaniolii nu vad cu ochi buni oamenii care umbla desculti prin casa. Acestea sint doar citeva particularitati ale popoarelor care compun Uniunea.

Trotuar si afectiune

In Austria, domnisoarele de onoare au obligatia de a fi imbracate cit mai asemanator cu mireasa. Nu pentru a o eclipsa, ci pentru a distrage spiritele rele care ar putea-o ataca. Aceeasi tara, dar si Olanda au pus piciorul in prag in ceea ce priveste nevoile fiziologice ale pietonilor. Cele doua tari au instalate pe trotuare pisoare in forma de spirala, pentru a usura in acest fel viata cetatenilor. In plus, nemtii au impartit si trotuarul. Astfel, pietonii grabiti au la dispozitie partea stinga a drumului pentru maraton. Tot aici, rigiitul nu e motiv de jena, ci demonstreaza satisfactia indusa de hrana consumata. In dieta suedezilor, locuri de cinste ocupa strĂśming-ul (hering de balta putrezit) si renii. Pe de alta parte, pe masa elvetienilor o prezenta uzuala o constituia carnea de Saint-Bernard, crescuti special in ferme pentru consum alimentar, dar pina la inceputul anilor ?80, cind aceasta practica a fost prohibita. Disciplina extravaganta este de asemenea obligatorie in anumite cantoane din partile germane ale Elvetiei, unde e interzis sa faci dus si sa tragi apa la toaleta dupa ora zece seara.

Fara ?alo? in Suedia

Exprimarea afectiunii constituie un alt pretext de diferentiere. Astfel, francezii si olandezii se saruta de trei ori cind se vad, ca forma de salut obisnuit. Daca insa te trezesti invitat de catre ?hexagoni? la o cina la ei acasa, adu un cadou doar daca nu ai de gind sa returnezi invitatia. In Cehia, covoarele si pardoseala au o importanta atit de mare incit musafirii trebuie sa isi aduca papuci de acasa pentru a intra in casa gazdei. Acelasi obicei, dar cu nuante diferite, se intilneste in Suedia, unde este considerat elegant sa iti scoti incaltarile, raminind in ciorapi, de cum ai trecut pragul omului. Aceiasi nordici vad drept o impolitete raspunsul la telefon cu ?alo?. Regula general acceptata este sa te prezinti de cum ridici receptorul. Ca se simt patrioti sau nu, maghiarii au o datorie de Revelion: se reculeg ascultind imnul national. Tot ei se tutuiesc indiferent de diferentele de virsta si de statut, pastreaza mutenia la masa si bronzul la reprezentantele sexului frumos, tot timpul anului.

Descult prin frig

Mediteraneenii pastreaza cu sfintenie traditia prinzului si siesta de dupa, iar ora doua a devenit tabu in aceste tari. Magazinele din Spania, Grecia si Italia sint inchise la ora dupa-amiezii, pentru ca toti se bucura de a doua masa a zilei. Tot la iberici consumul de supa si piine se asociaza arareori. La bar sau la restaurant cazurile in care se plateste individual sint rarisime. Ori se face de la inceput un ?fond? la care toti contribuie si din care se achita nota, sau da fiecare cite un rind. Spaniolii se uita urit la cei care umbla desculti prin casa. In partea opusa a continentului, finlandezii fac copci in gheata si se duc sa inoate si se mai mindresc cu un concurs faimos, ?fuga cu mireasa in spate?, pe care l-au inventat, dar nu il cistiga niciodata. Sauna e atit de raspindita in aceasta tara incit si-a facut loc si in apartamente, fiind folosita chiar la petreceri sau la intilniri politice.

Singura, singurica

In Marea Britanie gasesti la orice cada sau chiuveta doua robinete: cel de apa rece si cel de apa calda. Cel mai frecvent, electricitatea ti-o cumperi si o stochezi pe o cartela, pe care apoi o introduci intr-un aparat. E necesar sa nu uiti sa reincarci cartela, altfel ramii pe intuneric. Politistul britanic este traditional nepurtator de arme de foc, bizuindu-se pentru aparare pe un baston de cauciuc. Englezii sint faimosi totodata pentru micul lor dejun, mai ?greu? decit al oricarei alte natii, continind frecvent cirnati si fasole. Sint totodata singurul popor de pe vechiul continent care te atentioneaza asupra existentei unui spatiu liber intre metrou si peron, faimosul ?Mind the Gap?. Si stadioanele britanice au o particu-laritate: cu toate ca violenta suporterilor e bine cunoscuta, doar un rind de reclame care nu depasesc jumatate de metru in inaltime ii separa de jucatori, spre deosebire de restul continentului, unde separatia se face cu garduri consistente.

Romania are ciudateniile ei

Jurnalistii francezi Yves Gellie si Jean Louis Marzorati au gasit ciudat stilul in care conduc soferii romani, categorisindu-l din ?anii ?70?. Ei au povestit ca in Hexagon a fost depasit de mult teribilismul auto, referindu-se in special la viteza mare si la depasirile excesiv de dese. Un alt reprezentant al presei, american de data aceasta, surprinde lucrurile stranii de la noi: in lipsa uscatoarelor electrice de rufe este nevoit sa-si agate hainele proaspat spalate pe balcon, iarna avind toate sansele sa le gaseasca inghetate, apa de la robinet nu este potabila si banii sint, in mod suspect, de doua feluri. ?Sa spunem ca iti cumperi o sticla de apa care costa 25.000 de lei care echivaleaza cu 2,5 lei noi. In acest caz poti sa achiti cu o hirtie de 1 leu, una de 10.000 de lei si o moneda de 5.000. Citeodata ti se spune un pret care nu e nici nou, nici vechi, ci undeva pe la mijloc. Ugh!?, se plinge americanul pe blogul personal. Reclamele la tutun din statiile de metrou precum si faptul ca seringa si acele se vind oricui in farmacie sint lucruri pe care acasa nu le intilneste, sustine americanul. Conationala lui, Nancy Wright, aflata de 12 ani in Romania, are alte nelamuriri: ?Cind scoti apa din masina de spalat, ii dai drumul direct in WC, iar in America nu faci asa ceva. Nici firele electrice nu le tragi astfel incit sa inconjori toata casa?. Vecinii nostri din Budapesta sint mirati, in schimb, de multimea romanilor care isi fac cruce pe strada si de gradul de contagiere a superstitiilor.

Igiena se invata in sute de ani
La inceputul secolului 16, in Anglia, singura baie din an se facea in luna mai, de aceea nuntile aveau loc in luna iunie, cind mirii miroseau acceptabil, scria Oleg Cojocaru. ?Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal!?, spunea in acest sens regina Elisabeta I a Angliei. O familie din acele vremuri folosea nu numai acelasi butoi pentru spalat, dar si aceeasi apa. Capul familiei se imbaia primul, iar dupa el urmau fiii, restul persoanelor de sex masculin din familie, iar la final femeile si copiii, de unde si expresia ?nu arunca pruncul o data cu apa in care te-ai spalat?.

Suedia si goana dupa alcool
?O cititoare din Bulgaria a raspuns pentru ?Dnevnik? despre cum se vinde alcool in Stockholm: un singur magazin, de stat, deschis numai luni-miercuri de la 10 la 18 si simbata pina la 15. Vineri pina la 19, pentru ca se pregateste ?zapoiul de weekend?. Cozile in fata amintesc de cele din Bulgaria pentru banane din anii ?80?, povesteste pentru ?Cotidianul? Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar.

sursa: Cotidianul
Trimis de cosmin
Trimite pe messenger Trimite pe messenger
Statistici banc
404 voturi. Medie nota: 2.94
1 2 3 4 5
Voteaza bancul!
Trimite unui prieten
Adresa ta:
Adresa prietenului:

Filme alese aleator

Poze alese aleator